دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۱
کد خبر: 386904

زنگ خطر غذاهای ناسالم؛ بیش از ۲۰۰ بیماری در کمین سفره‌ها

معاون بهداشت وزارت بهداشت هشدار داد: نفوذ شبه‌علم در تبلیغات خوراکی و دارویی، تهدیدی برای سلامت عمومی

مواد غذایی آلوده و تبلیغات گمراه‌کننده درباره خوراکی‌ها و داروها، به یکی از مهم‌ترین تهدیدهای سلامتی در جهان تبدیل شده‌اند. معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به وجود بیش از ۲۰۰ نوع بیماری مرتبط با غذا، بر لزوم مبارزه با گسترش شبه‌علم در فضای مجازی و تقویت نظارت‌های بهداشتی تأکید کرد.

زنگ خطر غذاهای ناسالم؛ بیش از ۲۰۰ بیماری در کمین سفره‌ها

به گززارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در همایش روز جهانی غذا از چالشی بزرگ برای سلامت مردم سخن گفت: «بیش از ۲۰۰ بیماری شناخته‌شده، به طور مستقیم یا غیرمستقیم با غذا در ارتباط‌اند.» به گفته او، رژیم غذایی ناسالم نقش مهمی در بروز بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، چاقی، فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی ایفا می‌کند.

رئیسی هشدار داد: «در فهرست علل اصلی مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر، تغذیه ناسالم جزو پنج عامل نخست است.»

۶۰۰ میلیون بیمار در سال؛ مرگ خاموش با غذای آلوده

طبق آمار ارائه‌شده توسط معاون بهداشت، هر سال در جهان نزدیک به ۶۰۰ میلیون نفر به دلیل مصرف غذای ناسالم یا آلوده بیمار می‌شوند و از این میان، بیش از ۴۲۰ هزار نفر جان خود را از دست می‌دهند.

او هزینه جهانی مراقبت‌های درمانی ناشی از بیماری‌های مرتبط با غذا را ۱۵ هزار میلیارد دلار در سال برآورد کرد. این آمار نشان می‌دهد که سلامت غذایی دیگر تنها یک مسئله بهداشتی نیست، بلکه بحرانی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.

تبلیغات گمراه‌کننده؛ قربانیان خاموش شبه‌علم

رئیسی یکی از مهم‌ترین تهدیدهای امروز را گسترش شبه‌علم در حوزه غذا و دارو عنوان کرد و گفت:
«در فضای مجازی، مواد خوراکی یا دارویی‌ای تبلیغ می‌شوند که فاقد تأیید علمی و فاقد ماده مؤثره مشخص‌اند و مصرف آن‌ها می‌تواند منجر به نارسایی کبدی، کلیوی یا حتی مرگ شود. در برخی موارد، بیماران به دلیل مصرف این مواد سر از مراکز پیوند کبد درآورده‌اند.»

کودکان در خطر؛ ۴۰ درصد بار بیماری‌ها برای زیر ۵ سال

یکی از نکات مهم در سخنان معاون بهداشت، آسیب‌پذیری کودکان نسبت به آلودگی غذایی بود:
«۴۰ درصد بار بیماری‌های ناشی از غذا مربوط به کودکان زیر ۵ سال است. برخی از این آلودگی‌ها، خاصیت تجمعی دارند و در طولانی‌مدت می‌توانند عامل بیماری‌های مزمن و سخت درمان باشند.»

گام‌هایی برای ایمنی غذا؛ از کارشناسان تا فناوری

وزارت بهداشت در دوره جدید، اقداماتی را برای افزایش ایمنی غذایی در کشور آغاز کرده است:

  • استقرار حدود ۱۲ هزار کارشناس بهداشت محیط حرفه‌ای در سطح کشور

  • تجهیز این کارشناسان به دستگاه‌های پرتابل آزمایش سریع در محل

  • همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان برای تولید تجهیزات ایمنی غذایی

  • تقویت نقش کارشناسان به‌عنوان ضابط قضایی برای برخورد فوری با متخلفان

رئیسی همچنین بر لزوم استفاده از هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین برای پایش بهتر زنجیره تأمین غذا، تشخیص سموم باقی‌مانده در میوه‌ها و سبزیجات، و کنترل مراکز تهیه و توزیع تأکید کرد.

کنترل یک میلیون مرکز تهیه غذا در کشور

او گفت: «در ایران حدود یک میلیون مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی فعال هستند. کنترل این حجم گسترده، بدون استفاده از فناوری پیشرفته و همکاری میان سازمان غذا و دارو و معاونت بهداشت ممکن نیست.»

سخنان معاون بهداشت، زنگ هشداری جدی برای نظام سلامت و شهروندان بود. در دنیایی که شبه‌علم، تبلیغات جعلی و غذاهای صنعتی ارزان اما پرخطر هر روز گسترده‌تر می‌شوند، آگاهی تغذیه‌ای، نظارت بهداشتی و فناوری‌های نوین تنها راه نجات از بحران سلامت غذایی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha